Hozzávalók
Hozzávalók (2-3 főre):
20-25 dkg patiszon (tisztítva)
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
1-1 kk köménymag, mustármag, koriandermag
1 kk chilipehely vagy 1 kis chili
12 dkg liszt
1 egész tojás
kb. 1,5 dl tej
olaj
1,5 dl joghurt
1 kis csokor friss menta
Elkészítés
A patiszont (a nagy lyukú reszelőn) lereszeljük.
A köménymagot, a mustármagot és a koriandert száraz serpenyőben 1-2 percig pirítjuk - így intenzívebbek lesznek az ízei. majd a chilivel, a sóval és a fokhagymával együtt mozsárban összetörjük.
A tojást a tejjel és a liszttel csomómentesen elkeverjük és hozzáadjuk a fűszereket, majd a reszelt patiszont is.
Egy serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy kb. 1 cm magasan legyen benne.
Egy evőkanál segítségével kis halmokat teszünk a maszából a forró olajba és mindkét oldalon aranybarnára sütjük őket. az elkészült patiszon halmokat papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges olaj róluk.
A mentát apróra vágjuk és a joghurthoz keverjük. ezzel kínáljuk a falatkákat.
TIPP:
- használhatunk őrölt fűszereket is
- ha nincs mozsarunk, akkor a fűszereket egy vastagabb zacskóba téve, valamilyen kemény tárggyal is összetörhetjük. a fokhaymát pedig fokhagymanyomóval pépesítsük.
Jó étvágyat!