top of page

Erdei gombás rizottó

Elkészítési idő

20-30 perc

Sütési idő

Adag

4 főre

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

30 dkg arborio rizs

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

kb. 15 dkg erdei gomba (vegyesen)

3 ek olivaolaj

1 dl száraz fehér bor

kb. 2 l (zöldség)alaplé

4 dkg vaj

kakukkfű (lehetőleg friss)

só, bors

parmezán

Elkészítés

A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. ha szükséges, a gombákat kisebb darabokra vágjuk/tépkedjük.

Az alaplevet egy kis lábasban felmelegítjük és a rizottó készítés alatt végig melegen tartjuk.

Egy másik lábasban felhevítjük az olivaolajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és a kakukkfűvel ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst és addig pirítjuk, amíg a rizsszemek kifehérednek, majd hozzáöntjük a bort és kevergetjük, amíg a rizs felszívja és az alkohol elpárolog. Ezután fokozatosan elkezdjük rámerni a meleg alaplevet. Egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. Ezt addig folytatjuk, amíg a rizs megfő, de még roppanós, harapható állagú lesz.

Amikor már megduzzadtak a rizs szemek, de még kemények, adjuk hozzá a gombát is.

Ha kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a kockákra vágott vajat és beleforgatunk kb. 4-5 dkg reszelt parmezánt.

Tálaláskor szórjuk meg friss kakukkfűvel és parmezán forgácsokkal.


TIPP:

- A rizottó akkor jó, ha krémes az állaga, így annyi folyadékot hagyjunk a végén rajta, hogy megtartsa ezt az állagot.

- Használhatunk fagyasztott gombát is. Olvasszuk ki őket és jól csöpögtessük le. (A lecsöpögött gombalevet felhasználhatjuk az alaplével együtt.)

- Néhány szem gombát tegyünk félre és tálalás előtt pirítsuk át kevés vajon, ízesítsük sóval, borssal, majd szedjük a rizottó tetejére.

Jó étvágyat!




bottom of page