Hozzávalók
30 dkg arborio rizs
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 15 dkg erdei gomba (vegyesen)
3 ek olivaolaj
1 dl száraz fehér bor
kb. 2 l (zöldség)alaplé
4 dkg vaj
kakukkfű (lehetőleg friss)
só, bors
parmezán
Elkészítés
A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. ha szükséges, a gombákat kisebb darabokra vágjuk/tépkedjük.
Az alaplevet egy kis lábasban felmelegítjük és a rizottó készítés alatt végig melegen tartjuk.
Egy másik lábasban felhevítjük az olivaolajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és a kakukkfűvel ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst és addig pirítjuk, amíg a rizsszemek kifehérednek, majd hozzáöntjük a bort és kevergetjük, amíg a rizs felszívja és az alkohol elpárolog. Ezután fokozatosan elkezdjük rámerni a meleg alaplevet. Egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. Ezt addig folytatjuk, amíg a rizs megfő, de még roppanós, harapható állagú lesz.
Amikor már megduzzadtak a rizs szemek, de még kemények, adjuk hozzá a gombát is.
Ha kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a kockákra vágott vajat és beleforgatunk kb. 4-5 dkg reszelt parmezánt.
Tálaláskor szórjuk meg friss kakukkfűvel és parmezán forgácsokkal.
TIPP:
- A rizottó akkor jó, ha krémes az állaga, így annyi folyadékot hagyjunk a végén rajta, hogy megtartsa ezt az állagot.
- Használhatunk fagyasztott gombát is. Olvasszuk ki őket és jól csöpögtessük le. (A lecsöpögött gombalevet felhasználhatjuk az alaplével együtt.)
- Néhány szem gombát tegyünk félre és tálalás előtt pirítsuk át kevés vajon, ízesítsük sóval, borssal, majd szedjük a rizottó tetejére.
Jó étvágyat!