Hozzávalók
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 tk cukor
2 dl tej
4 dkg vaj
1 db tojás + 1 a kenéshez
2 tk só
1 nagy csokor medvehagyma
szezámmag a tetejére
Elkészítés
A medvehagymát megmossuk és finomra aprítjuk.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a tészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy viszonylag lágy, de tömör tésztát kapjunk.)
A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. Majd ismét átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk és mindegyik darabot kigömbölyítjük. Ruhával letakarva 10 percig pihentetjük. Ezután a gombócokat rudakká sodorjuk és formázzuk, mintha csomót kötnénk rá, majd a tészta mindkét végét még a közepébe hajtjuk.
Videó itt található: https://www.youtube.com/shorts/yZhwJzzQd6Y
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük egy felvert tojással és még 10 percig pihentetjük. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük és megszórjuk szezámmaggal. Kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
TIPP:
- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.
- Robotgéppel megkönnyíthetjük a dagasztást.