Hozzávalók
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 dkg cukor
1,5-2 dl tej
4 dkg vaj
1 db nagyobb tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília kikapart magjai
néhány szem eper
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (Szükség esetén a maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy lágy, de viszonylag tömör tésztát kapjunk.)
A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és egyenlő nagyságú (kb. 40 g-os) darabokra vágjuk.
A tészta darabokat kör alakúra nyújtjuk és egyenletes távolságban, 5 helyen bevágásokat ejtünk a tészta közepe felé úgy, hogy a kör középen hagyunk egy kis helyet. Az így keletkezett cikkek végeit összecsippentjük az újjunkkal, kialakítva ezzel a "virágszirmokat".
Minden kör közepére teszünk egy-egy kis darab epret.
Az elkészült virágokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg őket felvert tojással.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő, addig még hagyjuk pihenni a tésztát. Kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- Dagasztáskor mindig várjuk meg - a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.
- Mindig takarjuk le azokat a tészta darabokat, amikkel nem dolgozunk, hogy ne száradjon ki a tetejük.