Hozzávalók
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 dkg cukor
1,5-2 dl tej
4 dkg vaj
1 db nagyobb tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília kikapart magjai
Díszítéshez: aszalt áfonya, jégcukor
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy lágy, de viszonylag tömör tésztát kapjunk.)
A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és 16 egyenlő kis darabra vágjuk (kb. 50 g-os darabok).
A nyuszi formázásához egy tészta darabot 3 kb. 1/2-1/4-1/4 részre osztunk. A nagyobb darabból lecsípünk egy keveset a lábakhoz. A testet, a fejet és a lábakat gömbölyűre, a füleknek való darabot hosszúkásra formázzuk és tepsibe téve, nyuszi formát alakítunk ki belőlük. A füleket a felső darabból úgy alakítjuk ki, hogy középen félbe vágjuk és széthúzzuk két irányba.
Mindegyik darabot megformázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket átkenjük egy felvert tojással. Az aszalt áfonyából kis darabokat vágunk, ez lesz a nyuszik szeme. Az orrokhoz használhatunk jégcukrot. Ezekkel még díszítjük a nyuszikat.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő, addig még hagyjuk pihenni a nyuszikat. Majd kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.
- Természetesen gép segítségével is dagaszthatjuk a tésztát.
- Mindig takarjuk le azokat a tészta darabokat, amikkel nem dolgozunk, hogy ne száradjon ki a tetejük.
- Hagyjunk elég helyet a tepsiben a nyuszik között, mert megnőnek sütés közben.