Hozzávalók
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
csipetnyi cukor
1 ek só
20 dkg vaj
12,5 dkg juhtúró
1 egész tojás
kb. 1,5 dl tej
Tetejére:
1 tojás
magok tetszés szerint (len-, szezám-, napraforgó-, stb.)
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe tesszük az összemorzsolt élesztőt, a cukrot és kb. 0,5 dl langyos tejet. Pár percig így hagyjuk, hogy meginduljon az élesztő. (Ha elkezdenek buborékok képződni, már jó lesz.) Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és sima felületű tésztává gyúrjuk.
Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy nyújtó deszkára borítjuk, két egyenlő gombócra osztjuk. A gombócokat kör alakúra nyújtjuk és 8 egyenlő cikkre vágjuk. A cikkeket a szélesebb felétől indulva feltekerjük. Az elkészült kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a magokkal. Még legalább 10-15 percig kelni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő és 20-25 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Lágy, puha tésztát kell kapnunk a gyúrás során.