top of page

Joghurtos zsemle

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

25 perc

Adag

8 darabhoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 8 zsemléhez):

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

15 dkg joghurt

1,5-2 dl langyos víz

3 ek oliva olaj

1 tk só

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepén mélyedést alakítunk ki. Belemorzsoljuk az élesztő, felöntjük kb. 1,5 dl vízzel. Mehet hozzá a joghurt és az olaj is, majd a legvégén a só. Az egészet összegyúrjuk és szükség szerint adagolunk még hozzá vizet, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Alaposan átdagasztjuk és ruhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk és ezekből zsemléket formázunk.

A tepsit (tepsiket) sütőpapírral kibéleljük és rásorakoztatjuk a zsemléket. Konyharuhával letakarva még 20 percig kelesztjük.

A sütőt 200 fokra melegítjük elő.

A zsemléket kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.


TIPP:

- A zsemlék tetejét lekenhetjük tejjel és megszórhatjuk valamilyen (szezám, len, stb.) maggal.

- Én egy éles késsel kereszt alakban be is metszettem, így finom ropogós kis csücsköket kaptam. Lehet tetszés szerinti bemetszéssel is "díszíteni".



bottom of page