Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 8 zsemléhez):
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
15 dkg joghurt
1,5-2 dl langyos víz
3 ek oliva olaj
1 tk só
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepén mélyedést alakítunk ki. Belemorzsoljuk az élesztő, felöntjük kb. 1,5 dl vízzel. Mehet hozzá a joghurt és az olaj is, majd a legvégén a só. Az egészet összegyúrjuk és szükség szerint adagolunk még hozzá vizet, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Alaposan átdagasztjuk és ruhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk és ezekből zsemléket formázunk.
A tepsit (tepsiket) sütőpapírral kibéleljük és rásorakoztatjuk a zsemléket. Konyharuhával letakarva még 20 percig kelesztjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
A zsemléket kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
TIPP:
- A zsemlék tetejét lekenhetjük tejjel és megszórhatjuk valamilyen (szezám, len, stb.) maggal.
- Én egy éles késsel kereszt alakban be is metszettem, így finom ropogós kis csücsköket kaptam. Lehet tetszés szerinti bemetszéssel is "díszíteni".