top of page

Burgonyás buci

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

20-25 perc

Adag

8 darabhoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

50 dkg liszt

2 dkg friss élesztő

1 nagy csipet cukor

kb. 1 dl tej

2 egész tojás

20 dkg puha vaj

25 dkg összetört, főtt burgonya

1-2 tk só


Tetejére:

1 tojás

lenmag vagy szezámmag

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe tesszük az összemorzsolt élesztőt, a cukrot és kb. 0,5 dl langyos tejet. Pár percre pihenni hagyjuk, amíg futni nem kezd az élesztő. Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és sima felületű tésztává gyúrjuk.

Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát egy nyújtó deszkára borítjuk és 8 egyenlő darabra osztjuk szét. Mindegyik darabot kigömbölyítjük és letakarva kb. 5 percig pihentetjük. Ezután mindegyik darabot hosszúkás alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a magokkal. Még legalább 10-12 percig kelni hagyjuk.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő és 20-25 perc alatt készre sütjük a bucikat.

TIPP:

- A tej mennyisége nagyban függ attól, hogy milyen nedves a burgonya, így annak megfelelően adagoljuk hozzá. Egy viszonylag lágy, puha tésztát kell kapnunk a gyúrás során.

- Ebből a mennyiségből nekem 8 nagy buci lett. De oszthatjuk több részre is a tésztát, ha kisebbeket szeretnénk.

- A formázásban is el lehet térni ettől a formától, mert pl. hagyhatjuk kis gombócokban is a tésztát, hogy zsemle formájú pékárut kapjunk.






bottom of page