Hozzávalók
50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 nagy csipet cukor
kb. 1 dl tej
2 egész tojás
20 dkg puha vaj
25 dkg összetört, főtt burgonya
1-2 tk só
Tetejére:
1 tojás
lenmag vagy szezámmag
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe tesszük az összemorzsolt élesztőt, a cukrot és kb. 0,5 dl langyos tejet. Pár percre pihenni hagyjuk, amíg futni nem kezd az élesztő. Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és sima felületű tésztává gyúrjuk.
Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy nyújtó deszkára borítjuk és 8 egyenlő darabra osztjuk szét. Mindegyik darabot kigömbölyítjük és letakarva kb. 5 percig pihentetjük. Ezután mindegyik darabot hosszúkás alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a magokkal. Még legalább 10-12 percig kelni hagyjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő és 20-25 perc alatt készre sütjük a bucikat.
TIPP:
- A tej mennyisége nagyban függ attól, hogy milyen nedves a burgonya, így annak megfelelően adagoljuk hozzá. Egy viszonylag lágy, puha tésztát kell kapnunk a gyúrás során.
- Ebből a mennyiségből nekem 8 nagy buci lett. De oszthatjuk több részre is a tésztát, ha kisebbeket szeretnénk.
- A formázásban is el lehet térni ettől a formától, mert pl. hagyhatjuk kis gombócokban is a tésztát, hogy zsemle formájú pékárut kapjunk.