top of page
Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 10 db 2,5dl-es üveghez):
3 kg friss füge
1 kg 3:1-ben befőző cukor
1 dl narancslé
2 rúd vanília
Elkészítés
A fügéket mossuk meg, vágjuk le a szárcsonkokat és daraboljuk fel nagyjából egyforma méretűre. (én a nagyobbakat nyolc darabba, a kisebbeket csak negyedbe vágtam.)
A narancslével és a befőző cukorral egy nagy lábasba téve elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a vaníliarudakból kikapart magocskákat is.
Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Tetszés szerint főzhetjük egészen addig, amíg teljesen szétfőnek a gyümölcsök vagy hagyhatjuk, hogy maradjanak benne darabok.
Töltsük sterilizált üvegekbe egészen az üveg tetejéig. zárjuk le kupakkal és fordítsuk fejre kb. 5 percre, majd vissza.
Nemcsak kenyérre/kalácsra kenve, de süteményekhez is isteni.
bottom of page