top of page

Vaníliás-narancsos füge lekvár

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 10 db 2,5dl-es üveghez):


3 kg friss füge

1 kg 3:1-ben befőző cukor

1 dl narancslé

2 rúd vanília

Elkészítés

A fügéket mossuk meg, vágjuk le a szárcsonkokat és daraboljuk fel nagyjából egyforma méretűre. (én a nagyobbakat nyolc darabba, a kisebbeket csak negyedbe vágtam.)

A narancslével és a befőző cukorral egy nagy lábasba téve elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a vaníliarudakból kikapart magocskákat is.

Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Tetszés szerint főzhetjük egészen addig, amíg teljesen szétfőnek a gyümölcsök vagy hagyhatjuk, hogy maradjanak benne darabok.

Töltsük sterilizált üvegekbe egészen az üveg tetejéig. zárjuk le kupakkal és fordítsuk fejre kb. 5 percre, majd vissza.

Nemcsak kenyérre/kalácsra kenve, de süteményekhez is isteni.



bottom of page