Hozzávalók
1-1,5 kg bárányborda egészben (nem szeletelve, de előkészítve)
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott kk nagyszemű tengeri só
1 púpozott kk egész tarka bors
3-4 szál friss rozmaring vagy kb. 1,5 ek szárított, de nem őrölt
olivaolaj
Elkészítés
A fokhagymát megpucoljuk, egy mozsárba tesszük a többi fűszerrel együtt és összetörjük. kevés olivaolajat öntünk rá, és bedörzsöljük vele a bárányt. Így hagyjuk legalább egy-két órát pácolódni. (de ha van időnk egy nappal előtte is bepácolhatjuk.)
A sütőt 200 fokra melegítsük elő.
Egy nagyobb serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele egy kevés olajat, majd süssük a bordák minden oldalát 2-3 percig, amíg szép kéreg képződik rajta. végül tegyük át egy tepsibe (a kisült szaftot is rácsorgathatjuk) és süssük a sütőben még kb. 35 percig. Ekkor a (képen látható vastagságú) hús még gyönyörű rózsaszín és omlós belül. de aki átsütve szereti, akkor kb. 45-50 perc kell neki.
Sütés után tegyük egy tányérra vagy deszkára és hagyjuk 5-10 percig pihenni, mielőtt felvágnánk.
Mentás zöldborsó püré ideális köret hozzá.
TIPP:
- a hús előkészítését természetesen otthon is megcsinálhatjuk, de a legjobb, ha megkérjük rá a hentest, illetve ha már eleve olyan darabot választunk a hentesnél. :)
- én két nagyobb bordát használtam, amit a csontoknál fogva egymásnak támasztva sütöttem meg, de ha egy egész bordánk van, akkor csinálhatunk belőle koszorút is, ami nagyon mutatós.
Jó étvágyat!