Hozzávalók
1,5 kg húsos sertés oldalas
2 tk nagyszemű só (ha normál - finomított - sót használunk, elég 1,5 tk)
1,5 tk köménymag
1 púpozott tk fűszerpaprika
1,5 tk fokhagymapor
1 tk koriandermag
1 tk mustármag
1 tk chili pehely
1 tk szemes tarka bors (használhatunk csak fekete borsot is)
1 tk nádcukor
Elkészítés
Az összes fűszert (beleértve a cukrot és a sót is) egy mozsárban összetörjük. Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan dörzsöljük be a húst, majd hagyjuk pácolódni 1-2 órán át. (de akár egy egész estén át pihentethetjük.)
A sütőt melegítsük elő 140 fokra.
Tegyük a húst egy tepsibe helyezett sütőrácsra, takarjuk le alufóliával és tegyük a sütőbe.
2-2,5 órán át hagyjuk sülni. amikor már omlós a hús, emeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, vegyük le a húsról a fóliát és süssük még kb. fél óráig, amíg szépen megpirul.
Ha kész, letakarva hagyjuk pihenni a húst legalább fél órán keresztül.
TIPP:
- az oldalast megsüthetjük egyben vagy kisebb darabokra vágva
- nem kötelező tartani az általan használt arányokat, kikísérletezhetjük a saját fűszerkeverékünket is :)
- ha maradna esetleg a fűszerkeverékből (vagy eleve nagyobb adagot készítünk), akkor azt eltehetjük későbbre is, vagy felhasználhatjuk tepsiben sült krumplihoz
- én sütöttem még a hús mellett negyedekre vágott lilahagymát is, ami isteni köret lett a húshoz
Jó étvágyat!