Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg kenyérliszt (BL80)
20 dkg sima liszt (BL55)
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 dl langyos víz
2 ek olivaolaj
1 tk só
Töltelékhez:
12 dkg krémsajt
1 nagy csokor friss zöldfűszer ízlés szerint (rozmaring, petrezselyem, kakukkfű, snidling)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
20 dkg füstölt főtt sonka
3 db főtt tojás
20 dkg (cheddar) sajt
Tetejére:
1 tojás,
parmezán, rozmaring (elhagyható)
Elkészítés
A liszteket egy nagy tálba mérjük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ide öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot és bele morzsoljuk az élesztőt, majd néhány percig hagyjuk felfutni. Beletesszük az olajat, a sót és ruganyos tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, letakarva addig kelesztjük, amíg megduplázza a méretét.
Amíg kel a tészta a krémsajtot kikeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, a zúzott fokhagymával és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A sonkát és a főtt tojást kis darabokra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát vékony téglalap formára nyújtjuk és megkenjük a fűszeres krémsajttal. Egyenletesen ráhalmozzuk a sonkát, a tojást és a reszelt sajtot. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. Ráfektetjük a tészta rudat, lekenjük a felvert tojással és hagyjuk még pihenni 10 percig.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Sütőbe helyezés előtt éles késsel, több helyen bevágjuk a tészta tetejét. Megszórjuk reszelt parmezánnal és rozmaring levelekkel. 35-45 perc alatt készre, aranybarnára sütjük.
TIPP:
- Ha nincs otthon kenyér liszt, sima liszttel is készíthetjük.
- A krémsajtot ízlés szerint fűszerezhetjük, ha nincs friss fűszernövényünk, használhatunk esetleg szárítottat is.
- Sőt krémsajt helyett paradicsomszósszal is megkenhetjük a tésztát.