top of page

Sonkás stromboli

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

15 perc + kelesztés

35-45 perc

4-6 főre

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg kenyérliszt (BL80)

20 dkg sima liszt (BL55)

2,5 dkg élesztő

1 tk cukor

2 dl langyos víz

2 ek olivaolaj

1 tk só


Töltelékhez:

12 dkg krémsajt

1 nagy csokor friss zöldfűszer ízlés szerint (rozmaring, petrezselyem, kakukkfű, snidling)

1 gerezd fokhagyma

só, bors

20 dkg füstölt főtt sonka

3 db főtt tojás

20 dkg (cheddar) sajt


Tetejére:

1 tojás,

parmezán, rozmaring (elhagyható)

Elkészítés

A liszteket egy nagy tálba mérjük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ide öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot és bele morzsoljuk az élesztőt, majd néhány percig hagyjuk felfutni. Beletesszük az olajat, a sót és ruganyos tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, letakarva addig kelesztjük, amíg megduplázza a méretét.

Amíg kel a tészta a krémsajtot kikeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, a zúzott fokhagymával és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A sonkát és a főtt tojást kis darabokra vágjuk, a sajtot lereszeljük.

A megkelt tésztát vékony téglalap formára nyújtjuk és megkenjük a fűszeres krémsajttal. Egyenletesen ráhalmozzuk a sonkát, a tojást és a reszelt sajtot. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.

Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. Ráfektetjük a tészta rudat, lekenjük a felvert tojással és hagyjuk még pihenni 10 percig.

A sütőt 200 fokra melegítjük elő.

Sütőbe helyezés előtt éles késsel, több helyen bevágjuk a tészta tetejét. Megszórjuk reszelt parmezánnal és rozmaring levelekkel. 35-45 perc alatt készre, aranybarnára sütjük.


TIPP:

- Ha nincs otthon kenyér liszt, sima liszttel is készíthetjük.

- A krémsajtot ízlés szerint fűszerezhetjük, ha nincs friss fűszernövényünk, használhatunk esetleg szárítottat is.

- Sőt krémsajt helyett paradicsomszósszal is megkenhetjük a tésztát.





bottom of page