Hozzávalók
Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
kb. 3 ek hideg víz
1 kk só
Töltelék:
3 közepes cékla
1 nagy fej lilahagyma
1 nagy marék bébispenót
6 dkg feta
3 tojás
2 dl tejszín
10 dkg (Philadelphia) krémsajt
só, bors
kakukkfű (elhagyható)
5 dkg cheddar sajt (a tetejére)
olaj, balzsamecet
Elkészítés
Célszerű a cékla sütéssel kezdeni. Ehhez a tisztított, darabokra vágott céklát és hagymát, sóval, borssal ízesítve, kevés olajjal és pár csepp balzsamecettel meglocsolva, 200 fokos sütőben közepesen puhára sütjük. Felhasználás előtt hagyjuk kicsit hűlni, ne forrón tegyük a tésztára.
A tésztához a vajat kisebb kockákra vágjuk, összemorzsoljuk a liszttel és a sóval. Hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és gombóccá formázzuk. Folpackba csomagolva legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után nyújtsuk ki egészen vékonyra (3-4 mm) a tésztát és rendezzük el egy 24 cm átmérőjű piteformában. Vakon sütéssel, azaz egy sütőpapírt és erre valamilyen nehezéket (babot, rizset, lencsét stb.) a tésztára téve 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Majd levesszük róla a nehezéket és további 3-5 percig sütjük.
A töltelékhez a tojásokat a tejszínnel és a krémsajttal összekeverjük és ízesítjük.
A megsült tésztában elrendezzük a sült céklát és hagymát, a spenótot és a darabokra morzsolt fetát. Megszórjuk friss kakukkfűvel. Ráöntjük a tejszínes keveréket, majd megszórjuk a reszelt cheddar sajttal. A sütőbe visszatéve 25-30 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- A tésztát akár előre is elkészíthetjük. Kinyújtva és a formába rendezve, azaz sütésre készen is eltehetjük egy éjszakára a hűtőbe, így már csak a tölteléket kell elkészítenünk másnap.
- A zöldségek sütését is előre hozhatjuk. Vagy a tészta pihentetésének idejére is tervezhetjük.
- A feta mellett/helyett használhatunk kecskesajtot vagy brie sajtot, mindegyik remekül kiegészíti a céklát.
- Könnyebb szeletelni, ha már kihűlt kicsit a quiche.