Hozzávalók
70 dkg liszt
1,5 dkg só
4 dl víz
1 dl oliva olaj
2,5 dkg élesztő
kb. 15-20 dkg (pizza)mozzarella
tetejére:
fokhagyma, oliva olaj
nagy szemű só, rozmaring,
Elkészítés
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a langyos víz felét és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az olajat. Végül a sót úgy tegyük a tálba, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztős résszel. Az egészet összegyúrjuk, miközben hozzáadjuk az összes vizet és sima tésztává dagasztjuk.
Tiszta ruhával letakarva, meleg helyen kb. 40-45 percig kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem dagad.
Egy nagyobb (32cm x 37cm) tepsit vékonyan kiolajozunk.
A megkelt tésztát finoman átdolgozzuk és 15 egyenlő gombócra osztjuk. A mozzarellából szintén 15 darabot vágunk, majd mindegyik gombóc közepébe teszünk egy-egy sajt darabot. A megtöltött gombócokat fenyő formában elrendezzük a kiolajozott tepsiben.
Néhány evőkanál olívaolajat összekeverünk zúzott fokhagymával és ezzel kenegetjük le a gombócokat, majd még kb. 20-25 percig hagyjuk kelni.
Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Sütőbe kerülés előtt ismét lekenjük a fokhagymás olajjal, megszórjuk nagy szemű sóval és - tetszés szerint - rozmaring levelekkel. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még melegen, újra kenjük meg az olajjal.
TIPP:
- A fenyő aljára kerülő (a törzsnek szánt) gombóc lehet egy picit nagyobb is, illetve formázzuk törzs alakúra, hogy csinosabb legyen a fenyő kialakítás
- Ennek a tészta mennyiségnek kb. 2/3-át használtam fel a fenyőhöz, a többit külön tepsiben sütöttem meg. :)