top of page

Mozzarellás karácsonyfa

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

15 perc + kelesztés

20-25 perc

4-6 főre

Közép haladó

Hozzávalók

70 dkg liszt

1,5 dkg só

4 dl víz

1 dl oliva olaj

2,5 dkg élesztő

kb. 15-20 dkg (pizza)mozzarella

tetejére:

fokhagyma, oliva olaj

nagy szemű só, rozmaring,

Elkészítés

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a langyos víz felét és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az olajat. Végül a sót úgy tegyük a tálba, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztős résszel. Az egészet összegyúrjuk, miközben hozzáadjuk az összes vizet és sima tésztává dagasztjuk. 


Tiszta ruhával letakarva, meleg helyen kb. 40-45 percig kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem dagad.


Egy nagyobb (32cm x 37cm) tepsit vékonyan kiolajozunk.

A megkelt tésztát finoman átdolgozzuk és 15 egyenlő gombócra osztjuk. A mozzarellából szintén 15 darabot vágunk, majd mindegyik gombóc közepébe teszünk egy-egy sajt darabot. A megtöltött gombócokat fenyő formában elrendezzük a kiolajozott tepsiben.

Néhány evőkanál olívaolajat összekeverünk zúzott fokhagymával és ezzel kenegetjük le a gombócokat, majd még kb. 20-25 percig hagyjuk kelni.

Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.

Sütőbe kerülés előtt ismét lekenjük a fokhagymás olajjal, megszórjuk nagy szemű sóval és - tetszés szerint - rozmaring levelekkel. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még melegen, újra kenjük meg az olajjal.


TIPP:

- A fenyő aljára kerülő (a törzsnek szánt) gombóc lehet egy picit nagyobb is, illetve formázzuk törzs alakúra, hogy csinosabb legyen a fenyő kialakítás

- Ennek a tészta mennyiségnek kb. 2/3-át használtam fel a fenyőhöz, a többit külön tepsiben sütöttem meg. :)



bottom of page