Hozzávalók
Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):
Tészta:
8 db tojás
16 dkg cukor
16 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
Krém:
30 dkg krémsajt
2,5 dl habtejszín
4-5 dkg cukor (ízlés szerint)
1 rúd vanília magjai vagy 1 kk vanília kivonat
0,5 dl marcipán likőr (elhagyható)
40 dkg vörösáfonya lekvár
Díszítéshez:
vörösáfonya, gránátalma, habcsók, cukordíszek, friss rozmaring ág
Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Két 20 cm-es tortaformát kivajazunk és vékonyan kilisztezünk. (Ha szilikon formát használunk, ez nem szükséges.)
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Ebbe forgatjuk bele óvatos mozdulatokkal a tojásfehérje habot. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a lisztet és végül az olvasztott vajat is. Beleöntjük az előkészített formákba és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a krémsajtot, a tejszínnel, a cukorral, a vanília magokkal és a likőrrel habosra keverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A torta összeállításához vágjuk félbe mindkét piskótát. A tejszínes krémet gondolatban osszuk 4 részre, és az első réteg piskótára kenjünk egy adag krémet. Erre kanalazzunk a lekvárból és egyenletesen terítsük el a krémen. Tegyük rá a következő piskóta darabot és folytassuk így a következő lapokkal, rétegekkel. A tetejére már csak a tejszínes krémből tegyünk, illetve a torta oldalát is ezzel borítsuk be.
Tetejét díszíthetjük habcsókokkal, vörösáfonyával vagy gránátalma magokkal, cukorcsillagokkal és friss rozmaring ágakkal.
Fogyasztás előtt legalább 1-2 órán át hűtsük.
TIPP:
- Egy torta formában is elkészíthetjük a piskótát. Ez esetben hosszabb sütési időre lesz szükség, illetve az elkészült piskótát 4 egyenlő vastagságú részre kell vágni.