Hozzávalók
25 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín
3-4 ek cukor (ízlés szerint) 1 rúd vanília kikapart magja
25 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (áfonya, szilva, füge)
1-2 narancs reszelt héja és leve (kb. 1,5-2 dl narancslé)
0,5 dl sötét rum csipetnyi őrölt fahéj csipetnyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés
A mascarponét a habtejszínnel, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a vanília magokkal lágy habbá verjük. Fagylaltgépbe töltve készre fagyasztjuk. Vagy egyszerűen egy műanyag edénybe töltve a fagyasztóba tesszük.
A gyümölcs raguhoz apróra vágjuk az aszalt gyümölcsöket, majd egy lábasban a fűszerekkel, a narancshéjjal, narancslével és a rummal 8-10 perc alatt összeforraljuk, hogy szirupos állagot kapjunk.
Tálaláskor a fagylaltot poharakba adagoljuk és tetejükre halmozzuk a rumos gyümölcsöket. Tetszőlegesen díszíthetjük még kandírozott narancshéjjal és cukorgyöngyökkel.