Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 16-20 nagy db):
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 egész tojás +1 egész tojás a kenéshez
12 dkg puha vaj
4 dkg kristálycukor
1 kk só
Töltelék:
15-20 dkg pisztácia krém
5 dkg sótlan pisztácia
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk és kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a pisztácia krémet és megszórjuk a felaprított pisztáciával. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és egy éles késsel egyforma nagyságú darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
Díszítésként becsíkozhatjuk a tetejét olvasztott fehér csokival, illetve megszórhatjuk cukordíszekkel is.
TIPP:
A tészta összeállításánál figyeljük, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre tegyük, mert gátolhatja a kelési folyamatot.
Rendezhetjük kör alakba is a csigákat, így készíthetünk belőle ehető adventi koszorút. ;)