top of page

Pisztáciás csiga

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

25-30 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 16-20 nagy db):

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 dl tej

1 egész tojás +1 egész tojás a kenéshez

12 dkg puha vaj

4 dkg kristálycukor

1 kk só


Töltelék:

15-20 dkg pisztácia krém

5 dkg sótlan pisztácia

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk és kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson.

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a pisztácia krémet és megszórjuk a felaprított pisztáciával. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és egy éles késsel egyforma nagyságú darabokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.


Díszítésként becsíkozhatjuk a tetejét olvasztott fehér csokival, illetve megszórhatjuk cukordíszekkel is.


TIPP:

  • A tészta összeállításánál figyeljük, hogy a sót ne közvetlenül az élesztőre tegyük, mert gátolhatja a kelési folyamatot.

  • Rendezhetjük kör alakba is a csigákat, így készíthetünk belőle ehető adventi koszorút. ;)



bottom of page