top of page

Pisztáciás keksz

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

10-12 perc

Adag

30-40 db

Szint

Kezdő

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 30-40 db):


30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg kristálycukor

1 rúd vanília kikapart magjai

1/2 citrom héja

1 tojássárgája

csipetnyi só

6-8 dkg (darabolt) pisztácia


Díszítéshez:

porcukor

víz

aszalt áfonya, pisztácia, cukordíszek

Elkészítés

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk.

Hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket, a tojássárgát és az apróra vágott pisztáciát, majd gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át.

A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Két nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki.

A lehűtött tésztát vékonyra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson kihűtjük őket.

Cukormázzal díszíthetjük a kekszeket. A mázhoz 3-4 ek vizet összekeverünk annyi porcukorral, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk. Ebbe mártjuk a kekszek tetejét, majd még a nedves mázra szórjuk a apróra vágott aszalt áfonyát és pisztáciát és tetszés szerinti cukorgyöngyöket. Hagyjuk megszáradni majd fogyasztásig dobozba téve tároljuk.


TIPP:

- Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és ne gyúrjuk sokáig a tésztát, különben nem lesz elég omlós.

- Figyeljünk, hogy ne süssük túl a kekszet, mert könnyen kiszáradnak. Nem gond, ha még világos színűek, ha megsültek, akkor már kivehetjük a sütőből.



bottom of page