Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 30-40 db):
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1/2 citrom héja
1 tojássárgája
csipetnyi só
6-8 dkg (darabolt) pisztácia
Díszítéshez:
porcukor
víz
aszalt áfonya, pisztácia, cukordíszek
Elkészítés
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket, a tojássárgát és az apróra vágott pisztáciát, majd gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át.
A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Két nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki.
A lehűtött tésztát vékonyra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson kihűtjük őket.
Cukormázzal díszíthetjük a kekszeket. A mázhoz 3-4 ek vizet összekeverünk annyi porcukorral, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk. Ebbe mártjuk a kekszek tetejét, majd még a nedves mázra szórjuk a apróra vágott aszalt áfonyát és pisztáciát és tetszés szerinti cukorgyöngyöket. Hagyjuk megszáradni majd fogyasztásig dobozba téve tároljuk.
TIPP:
- Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk és ne gyúrjuk sokáig a tésztát, különben nem lesz elég omlós.
- Figyeljünk, hogy ne süssük túl a kekszet, mert könnyen kiszáradnak. Nem gond, ha még világos színűek, ha megsültek, akkor már kivehetjük a sütőből.