Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz) pezsgőzseléhez:
7 dl pezsgő
2 dl almalé
5 dkg cukor
9 db lapzselatin (2g/db)
a panna cotta részhez:
5 dl habtejszín
4 dl (zsíros) tej
5 dkg cukor
5 db lapzselatin (2g/db)
1 rúd vanília
csipetnyi reszelt tonkabab (elhagyható)
Elkészítés
A pezsgőzseléhez a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk.
Az almalevet a cukorral felforraljuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a puhára ázott zselatin lapokat és hozzáadjuk a pezsgőt. Egyenlő arányban elosztjuk 6 pohárba.
A poharakat kissé megdöntött helyzetben a hűtőbe tesszük, hogy a zselé réteg megszilárduljon. Legalább 4-5 óra kell neki, de ha van időnk, akkor egy egész éjszakán át is hűthetjük.
A panna cotta elkészítéséhez is áztassuk be először a zselatin lapokat.
A tejszín és tej keverékét a cukorral és az ízesítőkkel együtt melegítsük fel. Ebbe keverjük bele a már puha zselatin lapokat. Hagyjuk hűlni, majd öntsük a pezsgőzselé tetejére. Hűtőbe téve legalább 4-5 órán át hagyjuk megszilárdulni.
TIPP:
- A beáztatott zselatin lapokból mindig jól nyomkodjuk ki a vizet, mielőtt belekevernénk a folyadékokba.
- A megdöntött poharakat tegyük muffin sütő formába, így könnyebben és stabilabban tudjuk betenni őket a hűtőbe.