Hozzávalók
6 db tojás
12 dkg kristálycukor
csipetnyi só
1,2 l tej
1 rúd vanília
5-6 dkg marcipán massza
1/2 kk fahéj
mandulapehely
Elkészítés
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét egy csipet sóval félig felverjük, majd amikor már lágy hab lesz belőle, hozzá adunk 2 ek kristálycukrot és addig verjük, amíg kemény habot kapunk és a cukor teljesen felolvadt benne.
Egy lábasban a vanília kikapart magjaival együtt felmelegítjük a tejet.
Két kanál segítségével, beleszaggatjuk a tojásfehérje habot és a lábast lefedve néhány perc alatt megfőzzük őket. Célszerű ezt több részletben megtenni, nagyobb helyet hagyva a 'habgaluskáknak', mert meg fognak nőni.
A megfőtt 'habgaluskákat' egy külön tányérra szedjük.
A tojássárgákhoz hozzákeverjük a maradék cukrot, majd hőkiegyenlítéssel - azaz néhány kanál tejet fokozatosan hozzáadva hígítjuk, aztán ezt az egészet hozzáöntjük a forró tejhez. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Végül hozzáadjuk a fahéjat és belereszeljük a marcipánt. Tovább kevergetve még addig főzzük, amíg teljesen elolvad benne a marcipán és szép egynemű lesz.
Jól lehűtve a habgaluskákkal a tetején tálaljuk.
Díszítésként megszórhatjuk pirított mandulapehellyel.